Sverige, det är dags att vakna upp ur din självupptagna bubbla

 

w1200.jpeg

Den 8 augusti 2016 var jordens resurser förbrukade för det här året. Den så kallade ”Overshoot day” har aldrig tidigare inträffat så tidigt. Nu lever vi på lånat naturkapital.

I Sverige lever vi dock på som om ingenting har hänt. Vi blundar för klimatproblemen som vi står inför och verkar leva i någon slags naiv bubbla om att det kommer att ordna sig. Det skrämmer mig att vi svenskar än idag år 2016, fortfarande inte verkar förstå att även vi själva, vi i Sverige har en stor miljöpåverkan. En cykeltur genom stan en solig och krispig hösteftermiddag bekräftar just detta. Jag möts av människor, unga par och kompisgäng, som har händerna fulla av bärkassar. Kläder, elektronik och andra prylar som jag är ganska säker på att personerna i fråga hade varit lika lyckliga utan.

Men trots att klimatfrågan ofta tas upp i medier är det som att svenskar tror att ekologiskt fotavtryck inte existerar inom våra landsgränser. Som om vi tror att vår lyxkonsumtion inte räknas. Att regnskogens skövling inte har någon korrelation med det nötkött vi äter, att den där billiga tröjan inte kan ha gjort så illa för klimatet, att vårt bilkörande inte påverkar miljön. Naiviteten att vi tror att det är hållbart att leva så här är både självupptaget och egocentriskt. Vi lever utan minsta tanke på de nästkommande och på de förödande effekterna av vår lyxiga livsstil. Det enda vi verkar bry oss om är oss själva, materiella ting och vårt eget självförverkligande. Om vi tycker att flyktingar är ett svårhanterat problem idag kan vi ju bara tänka oss den ström av människor som kommer behöva fly till följd av klimatförändringarna. Kanske blir det till och med vi själva här i Sverige, som måste fly för att överleva.

På sociala medier pumpas vi ständigt med bilder, som påverkar oss att konsumera mer. Varenda hemsida vi besöker innehåller någon slags reklam för någon webbshop. Rabattkuponger dimper per automatik ner i brevlådan. En konstant påminnelse, om att köpa, köpa, köpa. Vi köper grejer som vi varken behöver eller egentligen tycker om, i en konstlad tro om att just den prylen eller det klädesplagget kommer att göra oss till lyckligare och bättre människor. Konsumtion har blivit ett existentiellt behov som får oss att känna samhörighet och värdefulla.

Men det är hög tid att vi i Sverige vaknar upp ur vår självupptagna bubbla. Vi måste sluta leva i tron om att vårt konsumerande och sätt att leva är hållbart, för det är det inte. Varje år skövlas flera miljoner hektar av regnskogen. I Asien förorenas byarnas vattendrag och både djur och människor blir sjuka på grund av fabrikerna där dina och mina kläder produceras. Det är dags att vi som konsumenter faktiskt börjar inse att våra val påverkar miljön. Det är på tiden att vi som enskilda individer tar ansvar för vårt handlande, så att vi slipper leva på lånat naturkapital i framtiden. Är vi överens om det?

Vill du leva mer hållbart? Här är en blogg om hur du med små medel kan göra skillnad.

Källa bild: http://www.goteborg.com/en/shopping-malls/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s